Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Nationella riktlinjer rekommenderar att barn i åldern 6-17 år ska vara fysisk aktiva minst 60 minuter per dag. Det kan vara skolidrott, aktiv lek, cykling/promenad till skolan. Därutöver bör barn röra på sig mer intensivt (pulshöjande) tre gånger i veckan. Det är viktigt att hoppa, springa med mera för att bygga upp ett starkt skelett.
Fysisk aktivitet minskar risken att bli överviktig och att drabbas av diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar som vuxen. Fysisk aktivitet främjar även hjärt- och lungkapacitet, muskelstyrka, skelettstyrka, smidighet, snabbhet, rörlighet, reaktionsförmåga och koordination, vilka alla bidrar till kroppens välbefinnande.
1177 om övervikt och fetma hos barn
Studier har visat att barn och ungas läsförståelse kan öka genom att vara fysisk aktiv innan en lektion. Fysisk aktivitet ökar även barn och ungas stresstålighet vilket är ett viktigt inslag under en skoldag.
Att röra på sig är inte bara bra för kroppen, utan också mycket bra för knoppen! När vi rör på oss frigörs så kallade signalsubstanser, till exempel dopamin, serotonin och endorfiner. Dopamin och serotonin motverkar bland annat depression och smärta. Endorfiner får oss att känna oss gladare.
På 1177.se finns det mer information och tips om fysisk aktivitet och mat.
Det går inte att säga rakt av att alla energidrycker är farliga. Det beror på vad de innehåller. De flesta energidrycker innehåller relativt mycket koffein vilket kan ge barn hjärtklappning eller huvudvärk. Barn är känsligare för koffein än vuxna. Mycket koffein kan även leda till dålig sömn, ångest och oro.
En annan negativ sak med energi- och sportdrycker är att de fräter på tänderna. Det beror på att de har ett lågt pH-värde. Man kan förklara det som att de innehåller sura ämnen. Det sura i energidrycker kan göra att tändernas emalj löses upp om du dricker det ofta. Då kan tänderna bli gula och sköra.
Det är inte alltid lätt att veta om en närstående har en ätstörning. Det kan finnas många tecken som gör att man börjar misstänka, till exempel:
Kontakta skolsköterska eller vårdcentralen om du misstänker att ditt barn har ätstörningar. Lyft eventuellt frågan med en personal på skolan eller idrottsledaren.
En ätstörning börjar ofta med en önskan om att gå ner i vikt. Sedan kan flera olika saker bidra till att barnet utvecklar en ätstörning. Det kan till exempel bero på:
Kontakta skolsköterska eller vårdcentralen om du misstänker att ditt barn har ätstörningar. Lyft eventuellt frågan med en personal på skolan eller idrottsledaren.
Bulimi är en ätstörning som innebär att man hetsäter och sedan försöker göra dig av med maten, till exempel genom att kräkas eller använda laxermedel.
Hetsätningen leder ofta till kraftig ångest. Ångesten kan också leda till att man tränar och motionerar onormalt mycket. Gemensamt för personer med bulimi är att tankar på vikt, mat och ätande tar upp en väldigt stor del av deras liv.
Kontakta skolsköterska eller vårdcentralen om du misstänker att ditt barn har ätstörningar. Lyft eventuellt frågan med en personal på skolan eller idrottsledaren.
Sätt upp reglerna tillsammans med ditt barn. Skriv gärna ner reglerna och gå igenom dem då och då om så behövs. Handfasta tips för skärmtid:
Om ens barn är helt ointresserad av att träna eller utöva någon sport får man vara lite påhittig och ”smyga” in aktiviteter i barnens vardagen. Man kan uppmuntra till att
Prata med BVC eller skolans elevhälsa för att få stöd och hjälp.
Senast uppdaterad
Senast uppdaterad