Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Från och med ett års ålder ska barn erbjudas förskola i den omfattning som behövs med hänsyn till föräldrarnas arbete eller studier, eller om barnet har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt.
Barn som har föräldrar som är arbetslösa eller föräldralediga med ett annat barn, ska från och med ett års ålder erbjudas förskola under minst tre timmar per dag eller 15 timmar i veckan. Förskolan kan välja hur de 15 timmarna ska fördelas över veckan, till exempel tre timmar om dagen fem dagar i veckan eller på något annat sätt. För dessa timmar får förskolan ta ut en skälig avgift.
Barn ska också erbjudas förskola i andra fall om de av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling i form av förskola. Det gäller även barn som ännu inte fyllt ett år.
Det är kommunen eller den som anordnar verksamheten som bestämmer hur mycket en plats i förskola ska kosta. Från höstterminen det år barnet fyller tre år och fram till skolstarten har man rätt till 525 avgiftsfria timmar per år.
Skolverket om hur förskolan fungerar
I Åtvidabergs kommun erbjuder vi förskola för barn mellan 1-5 år. Vi har 6 stycken förskolor;
Kommunen om förskola och fritidshem
Skolverkets film om varför barnet bör gå på förskola:
Det är obligatoriskt för barn från 6 års ålder att börja i förskoleklass. Efter förskoleklassen börjar barnen i grundskolan eller motsvarande skolformer. För elever mellan 6 och 13 år finns fritidshem som är öppet före och efter skoltid samt under skollov och erbjuder en meningsfulla aktiviteter under tiden när föräldrarna arbetar eller studerar.
Grundskoleutbildning är obligatorisk för alla barn. I Sverige råder skolplikt för förskoleklass och grundskolans årskurs 1–9, det vill säga i tio år.
Skolverket om den svenska skolan
I Åtvidaberg finns det fem kommunala skolor:
Med kulturen som medel är Kulturskolans vision att ge barn och ungdomar i Åtvidabergs kommun möjlighet att stärka sin självkänsla och hitta glädje i det egna skapandet.
Föräldraportalen IST Lärande är en digital lärplattform som förenklar skolvardagen genom att samla funktionalitet för planering, bedömning, omdömen, utvecklingssamtal, uppföljning och kommunikation på ett och samma ställe. Systemet är utvecklat för att underlätta och effektivisera dokumentation och kommunikation för lärare, elever, vårdnadshavare och rektorer i vardagen. Föräldraportalen IST Lärande finns för grundskola och gymnasieskola.
Barn knyter an till, blir trygga med vuxna i sin närhet, oftast starkare till en person i taget. Ett exempel på det är när vi upplever ett barn extra mammigt eller pappigt. Samma sak gäller alltså på förskolan. När barnets tryggaste person (vårdnadshavaren) säger hejdå, kan det först bli förtvivlat. Men när den personen försvinner runt hörnet, kan en pedagog barnet knutit an till att fungera som ersättare. Svåra lämningar behöver inte vara oroande i sig, inte heller ett tecken på att barnet inte trivs på förskolan. Även om allt man vill är att stanna kvar tills barnet slutat gråta så är det inte nödvändigtvis dåligt att ibland ha lite separationsångest. Självklart ska det ”tränas” på ett bra sätt men om vi lär dem hantera stress i små doser i barndomen kan det ha en ”vaccinerande” effekt på den psykiska hälsan senare i livet.
Sen 1357 öppnade upp sin verksamhet 2020 så har det tydliggjorts i aktivitets och verksamhetsplaner hur arbetet med specifika delar ur barnkonventionen ska implementeras i det dagliga arbetet med kommunens ungdomar. Perspektivet finns med i alla samverkansforum, interna såsom externa. I verksamhetsplanen för 1357 framgår detta:
Verksamheten ska utgå från barn- och ungdomars behov, önskemål och förutsättningar vilket innebär att barnkonventionens grundprinciper ska beaktas. Dessa är:
Särskilt ska Barnkonventionens artikel 2 och 31 beaktas:
Förskola erbjuds för den tid vårdnadshavare arbetar eller studerar dagtid. För barn vars vårdnadshavare är arbetslösa eller föräldralediga erbjuds förskola 15 timmar per vecka. Samma gäller alla barn från höstterminen det år barnet fyller 3 år.
Via kontaktuppgifter för varje skola på kommunens webbplats.
Nej, det kostar inget. Du ansöker om ett lånekort på biblioteket. Kontaktuppgifter till biblioteket finns på bibliotekets webbplats. Det är viktigt att lämna tillbaka böckerna i tid och att vara rädd om dem så de inte går sönder. Ifall det händer får du betala böter.
Senast uppdaterad
Senast uppdaterad