Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Den 1 januari 2020 blev FN:s Barnkonvention lag i Sverige (Barnrättslagen 2018:1197). Barnkonventionen syftar till att ge barn (0-18 år) oavsett bakgrund rätt att behandlas med respekt och att få komma till tals. Det innebär bland annat att alla åtgärder som berör barn ska beaktas och genomföras för barnets bästa samt att barnet/barnen ska om möjligt få vara delaktiga i beslut som berör dem.
Föräldrar har huvudansvaret för barnets uppfostran och utveckling. Det är både en rättighet och en skyldighet. Du som förälder ska ge barnet vägledning och råd, men också lyssna på barnet och ta hänsyn till barnets tankar. Föräldrar ska alltid sätta barnets bästa först.
Sen 1357 öppnade upp sin verksamhet 2020 så har det tydliggjorts i aktivitets och verksamhetsplaner hur arbetet med specifika delar ur barnkonventionen ska implementeras i det dagliga arbetet med kommunens ungdomar. Perspektivet finns med i alla samverkansforum, interna såsom externa. I verksamhetsplanen för 1357 framgår detta:
Verksamheten ska utgå från barn- och ungdomars behov, önskemål och förutsättningar vilket innebär att barnkonventionens grundprinciper ska beaktas. Dessa är:
Särskilt ska Barnkonventionens artikel 2 och 31 beaktas:
Senast uppdaterad
Senast uppdaterad