Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Bedrägerier, näthat, gromning och sexuella ofredanden är några av de brott på nätet som tyvärr blir allt vanligare. Det finns tips på förebyggande insatser du kan göra för att minska risken att din tonåring utsättas för brott.
Som privatperson kan du inte bli utsatt för brottet penningtvätt. Däremot kan du medvetet eller omedvetet medverka till penningtvätt genom att agera målvakt åt kriminella. Det finns en ökad risk att ungdomar används och utnyttjas av kriminella nätverk som så kallade målvakter för penningtvättsbrott. Konsekvenserna kan bli stora för lång tid framöver..
För de kriminella nätverken är pengar från bedrägerier en av de största inkomstkällorna, och har med råge gått om inkomsten från narkotikaförsäljning. Pengarna går bland annat till vapen, narkotika och lyxkonsumtion. Det finns också ett starkt samband med bedrägerier och dagens skjutvåld.
De kriminella letar ständigt efter personer som lånar ut sina bankkonton för att möjliggöra och underlätta de hänsynslösa bedrägeribrotten. Ungdomar som inte alltid förstår sin egen roll i brottet, kan därför lätt lockas, luras eller tvingas av dessa kriminella nätverk till att bli penningtvättare. Ungdomen får oftast inte vetskap om att det handlar om kriminella pengar.
Efter själva bedrägeriet påbörjas penningtvätten där era ungdomar är i fokus. Klassisk penningtvätt är att ungdomen får in brottsliga pengar på sitt bankkonto via Swish eller banköverföring. Ungdomen uppmanas sedan att ta ut pengarna i bankomat eller
Swisha/överföra pengarna vidare. Ofta får ungdomen behålla en liten del av pengarna som "tack för hjälpen" eller lockas med dyra märkeskläder mm.
Ungdomen dras på så sätt in i kriminalitet vilket kan leda till stora konsekvenser för ungdomen själv, vårdnadshavaren och samhället i stort.
Bankerna har metoder för att uppmärksamma misstänkt penningtvätt och det leder ofta till besvärliga konsekvenser som till exempel:
Om ditt barn/ungdom har ett eget bankkonto, prata om riskerna och uppmana att aldrig tillåta andra att föra över pengar till deras bankkonto för att senare Swisha/överföra pengarna till någon annan eller ta ut pengarna ur bankomat.
Om ditt barn/ungdom har blivit tillfrågad att ta emot pengar för att senare skicka vidare eller ta ut pengarna åt någon annan kontakta polisen på 114 14.
Att ta, ha eller dela nakenbilder på barn är något som ökar eftersom många sociala medier och spel gör det enkelt. Men det kan även vara brottsligt. Här finns information och råd till dig som är vuxen.
Allt fler unga är med om att någon ber dem om en nakenbild, och kanske har man också skickat bilder i förtroende. Sådana bilder kan förr eller senare spridas vidare. När det händer finns risk att både begå eller utsättas för brott.
Polisen vill att alla sexualbrott mot barn på nätet ska anmälas. Du behöver inte själv veta om det är ett brott, det vet dem. Ta kontakt med polisen och låt dem göra en bedömning.
Det är viktigt att ni sparar så mycket som möjligt som har koppling till händelsen. Polisanmäl så snabbt som möjligt eftersom digitala spår kan försvinna annars. Din anmälan kan också hindra att fler blir utsatta.
Många spelbolag erbjuder vadhållning på e-sport och det har blivit vanligt bland tonåringar. Många sociala plattformar där man tittar på andra som spelar har också kasinostreaming som kan locka till spel. Det kan vara ett första steg in i ett spelberoende.
TV-, mobil- och dataspel kan ha inslag som påminner om eller har en koppling till spel om pengar, så kallade lootlådor. Lootlådor är olika digitala föremål som vapen eller utrustningar som man i flera fall kan köpa för riktiga pengar där det sedan sker ett lotteriliknande moment med chans att vinna diverse innehåll till spelet. Då många barn och ungdomar spelar dataspel blir de tidigt introducerade till spel och lotteri, och det finns flera fall där minderåriga har fastnat i vad man kan klassificera som ett spelberoende.
Sveriges Riksdag om åtgärder mot lootlådor och andra lotteriliknande moment inom dataspel
Näthat sker ofta i sociala medier eller via e-post. Det är inte bara den som lagt ut den brottsliga bilden eller kommentaren som begår ett brott. Det gör också den som sprider den genom att dela eller retweeta den.
Näthat är ett samlingsbegrepp för när någon kränker, trakasserar eller utsätter någon annan person för hot via Internet, till exempel sociala medier eller e-post.
Det är inte bara den som lagt ut den brottsliga bilden eller kommentaren som begår ett brott. Det gör också den som sprider den genom att dela eller retweeta den.
Vissa meddelanden och inlägg kan kännas jobbiga, kränkande och hotfulla, utan att de är olagliga. Allt är inte brottsligt. Men upplever du att hotet kan bli verklighet och du känner dig rädd, eller om det handlar om allvarliga kränkningar, ska du göra en polisanmälan.
Näthat drabbar inte bara barn och ungdomar utan även vuxna och kända personer.
Vet du om att det kan vara ett brott att publicera filmer och bilder på nätet? Det beror såklart på vad de föreställer. Om du sprider allvarligt kränkande bilder eller filmer om någon, eller sprider ett rykte, kan det vara ett brott som kallas förtal. Det gäller oavsett om det är sant eller inte.
Vad som är brottsligt och inte brottsligt är inte alltid så enkelt.
Om man är utsatt för något som känns riktigt jobbigt, till exempel att en bild som visar en i en privat situation som man inte vill att andra ska se eller att någon sprider allvarliga rykten, ska man polisanmäla det.
Det är viktigt. Även om förövaren ibland kan få den utsatta att känna sig dum.
Om man vill kan man prata med en vuxen som man litar på, till exempel en förälder eller en skolsyster. Man kan också ringa till BRIS.
Det är bra om man anmäler till polisen ganska snabbt och att man inte raderar mejlet eller chatthistoriken – utan till och med tar en skärmkopia som man kan visa polisen och som de kan använda som bevis. Det ska du tänka på när du vill göra en polisanmälan. Om man inte anmäler kanske förövaren fortsätter göra brott – mot dig eller någon annan.
Det kan vara svårt att själv veta om det som hänt är ett brott. Då kan man kontakta polisen och fråga dem eller anmäla för säkerhets skull. Om någon skrivit något elakt om en kan man be dem, på ett trevligt sätt, att ta bort det.
Om man är med om ett brott som händer just nu ska man alltid ringa till polisen på telefonnummer 112.
Kriminella nätverk exploaterar barn för sina syften, vilket är ett brott. Här berättar vi om varningssignalerna du som vuxen ska se upp med och hur det går till när kriminella utnyttjar barn.
Polisen - Så rekryteras barn och unga in i kriminalitet
Polisen - Så rekryterar kriminella dig som ung
Var uppmärksam på om barnet:
Du är inte ensam om din oro. Prata med andra vuxna i din närhet och var öppen för att ta emot stöd och hjälp. Som förälder är du nästan alltid en av de viktigaste personerna i barnets liv. Så är det även om barnet eller tonåringen inte svarar på tilltal eller om ni bråkar om det mesta. Visa att du finns där, vad som än händer. Fortsätt att ställa frågor och lyssna, och säga som det är. Det finns en falsk bild att kriminalitet är vägen till ett lyckat liv. Det är helt fel. De kriminella lurar barnen i syfte att utnyttja dem.
Alla kommuner och regioner erbjuder stöd till familjer även om det kan se lite olika ut i landet. Är du orolig, vänta inte med att söka hjälp. Sök hellre en gång för mycket än en för lite.
Foldern Gängsnacket riktar sig till föräldrar och andra vuxna om hur kriminella gäng rekryterar barn. Länsstyrelserna och polisen har tagit fram denna folder efter önskemål från flera kommuner och stadsdelar. Den lyfter bland annat vilka varningstecken man bör vara vaksam på och vilket stöd som finns i samhället om man känner oro för ett barn.
Gängsnacket - En guide för föräldrar och andra viktiga vuxna (folder på svenska) Pdf, 989 kB.
Foldern är översatt till nio språk (engelska, arabiska, centralkurdiska (sorani), franska, persiska (farsi), somaliska, spanska, tigrinska och turkiska).
Senast uppdaterad
Senast uppdaterad