Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Barns levnadsvanor och uppväxtmiljö har stor betydelse för både den psykiska och fysiska hälsan under hela livet. Du som förälder/vårdnadshavare har det största ansvaret för att barnet ska må bra och att barnet utvecklar sunda levnadsvanor. Här har dina egna levnadsvanor och din inställning till hälsans betydelse stor påverkan. Förskola, skola och utbud och tillgänglighet på fritidsaktiviteter har också betydelse för barnets framtida levnadsvanor. Exempel på levnadsvanor:
Andra faktorer som också påverkar barn och ungas hälsa:
Några exempel på ohälsosamma effekter/sjukdomar barn kan få till följd av osunda levnadsvanor är:
Det finns många sätt att mäta hälsa på. Data om barn och ungas hälsa inhämtas bland annat från BVC, Folktandvården, vårdcentralen och elevhälsan som mäter, väger och samtalar med/om barnets mående och livssituation. Elevundersökningar (enkäter) är ett annat exempel på data som beskriver barns hälsa, livsvillkor och levnadsvanor. I enkäterna får barnet till exempel svara på hur de själva upplever sin hälsa, om de trivs skolan, vad de gör på fritiden, hur mycket grönsaker/sötsaker de äter, om de prövat alkohol, tobak och så vidare. Hos SCB, Socialstyrelsen med flera finns uppgifter om sjukdomar, olyckor och så vidare.
På Region Östergötlands webbplats kan du läsa resultatet av Ungdomsenkäten Om mig.
Senast uppdaterad