Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Högstadietiden är en period då barnet kliver in i en mer mogen värld, och vuxenlivet närmar sig. De börjar bryta sig loss från dig som förälder och blir allt mer självständiga. Tankarna om framtiden smyger sig på vilket kan kännas lockande för vissa men stressande för andra. De får höra från oss vuxna att nu är det viktigt att klara högstadiet så att de kommer in på gymnasiet. De ska välja gymnasium och utifrån det börja fundera på vad de ska jobba med framöver. Här behöver du som förälder stötta, vägleda och lyssna. Det är viktigt att motivera ditt barn att klara skolan, utan att sätta för stor press.
Hur kan ni som föräldrar hjälp dem att klara av detta kliv till självständighet med allt vad det innebär?
De studievägledare som finns i Åtvidabergs kommun har som främsta uppgift att hjälpa eleverna inför kommande studie- och yrkesval. Du hittar kontaktuppgifter på kommunens webbplats.
På Skolverkets webbplats kan du om det svenska skolsystemet, från förskola till universitet.
Här följer några exempel på funderingar och frågor att ta upp:
Hur är det hemma? Händer något särskilt som påverkar barnet? Har barnet möjlighet att vara i fred? Behöver hen mer lugn och ro?
Är det roligt med aktiviteter? Är de för många? Är de för få? Är det roligt att träna? Tar det för mycket tid? Är det för mycket ansvar hemma? Med hemmet och syskon?
Hur är det i skolan? På lektionerna? På rasterna? Hur fungerar det med läxor?
Hur är det med kompisar? Känner barnet sig ensam? Är det svårt att säga nej till kompisar?
Vänta inte för länge innan du/din ungdom pratar med sin mentor och studie och yrkesvägledare på sin skola. Be om hjälp, finns det möjlighet att byta till annat program. Ju fortare man upptäcker att det är fel program desto lättare brukar det vara att byta.
Ibland måste man också prata om att hålla ut. Nya utmaningar är jobbiga men vi vet att det oftast blir bättre bara man börjar lära känna några fler personer i klassen. Bara att man får koll på hur det är att studera på gymnasiet.
Ser ni att frånvaron är hög och att ert barn kommer efter i flera ämnen – prata genast med ansvariga på skolan.
Ett av de första valen som ungdomen själv får bestämma över och då vill man ju göra rätt val. Tillsammans kan ni gå in på de olika gymnasieskolornas webbplatser och se vilka program som finns och hur skolan ser ut med mera. Att välja rätt kan vara svårt men tänk att alla program idag är högskoleförberedande så ungdomen har möjlighet att läsa vidare framöver ifall den vill det.
Att fundera på ett yrke kan vara svårt då vi oftast inte vet vilka yrkes som finns. Idag finns det cirka 8 000 olika yrken att välja på så valmöjligheten är stor. Leta utbildningar och information tillsammans, läs på och fundera lite utanför er egna box. Vad är ditt barn intresserad av?
Vad står skoltröttheten för, är det oro för framtiden och för vilket val de ska göra är en fråga som behövs ställas först. Eller är det tonårströtthet över lag?
Många ungdomar tappar orken när de är oroliga för att de inte kommer kunna få ihop tillräckligt med poäng för att komma in på det program som de önskar. Be skolan och skolans SYV (Studie- och yrkesvägledare) att hjälpa till med att titta hur antagningspoängen sett ut föregående år, måste din ungdom ha jättehöga betyg för att komma in eller är det okej att dra ner på takten lite? Har hen kommit efter och känner att det är omöjligt att ta ifatt? Be mentor om hjälp med att titta över situationen, be om hjälp med att strukturera upp arbetet och att din ungdom lägger fokus på rätt saker. Det är viktigt att din ungdom får grepp över sin studiesituation för då först blir den hanterbar. Försök peppa ditt barn. Erbjud din hjälp med läxorna, även att inte det är ditt bästa ämne, men forskning visar på att engagerad förälder genererar bättre studieresultat. Samtidigt så får ni lite tid tillsammans och kan kanske prata om lite andra saker samtidigt.
Hjälp din ungdom att hjälpa sig själv. Ett förslag är att införa telefontystnad vid en bestämd tid. Kom överens om att telefonen ska läggas någon annanstans än i sovrummet över natten. Många ungdomar har telefonen bredvid sängen eller till och med under kudden. Det plingar i deras telefon långt in på natten eller kanske även hela natten. Även om ert barn inte vaknar och svarar, så störs deras nattsömn då de inte kommer ner i djupsömnen. Det kan också vara så att de vaknar till varje gång det plingar till i telefon och då blir det inte tillräckligt med sömn.
Gymnasieväljare söker till gymnasiet under gymnasievalsperioden. Perioden kan skilja sig mellan olika delar av Sverige. Ibland börjar den redan i mitten av december, ibland så sent som i slutet av januari. I Östergötland är gymnasievalsperioden 17 januari – 15 februari. Fråga för säkerhets skull studie- och yrkesvägledaren på ditt barns skola om rätt datum eller sök fram det på
Ungdomar som avslutat grundskolan kan välja att fortsätta studera i gymnasieskolan som är frivillig och avgiftsfri. Gymnasieskolan består främst av nationella program och introduktionsprogram. För ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning finns gymnasiesärskolan som är en fyraårig utbildning.
Om gymnasieskolan - Utbildningsguiden, Skolverkets webbplats
Nej, det kostar inget. Du ansöker om ett lånekort på biblioteket. Kontaktuppgifter till biblioteket finns på bibliotekets webbplats. Det är viktigt att lämna tillbaka böckerna i tid och att vara rädd om dem så de inte går sönder. Ifall det händer får du betala böter.
På Alléskolan finns det ett bibliotek för Alléskolans elever.
Via kontaktuppgifter för varje skola på kommunens webbplats eller gymnasieskolans webbplats.
Föräldraportalen IST Lärande är en digital lärplattform som förenklar skolvardagen genom att samla funktionalitet för planering, bedömning, omdömen, utvecklingssamtal, uppföljning och kommunikation på ett och samma ställe. Systemet är utvecklat för att underlätta och effektivisera dokumentation och kommunikation för lärare, elever, vårdnadshavare och rektorer i vardagen. Föräldraportalen IST Lärande finns för grundskola och gymnasieskola.
Senast uppdaterad
Senast uppdaterad