Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Många barn och unga kan spela digitala spel utan att det innebär problem. De flesta upplever spelandet som roligt med lockande äventyr och en kul stund med vännerna. Men spelandet kan ibland också ta över andra intressen, orsaka ohälsa och sociala problem som påverkad skolgång och sämre relationer med familj och vänner.
Internet har blivit en självklar del av nästan alla barns vardag – där de leker, spelar, träffar vänner och lär sig många nya saker. Det har gett barn en större tillgång till världen utanför. Men samtidigt har världen utanför getts större tillgång till våra barn. Det kan kännas svårt och oroande att tänka på barns liv på nätet och veta hur vi ska kunna skydda dem.
Många spelbolag erbjuder vadhållning på e-sport och det har blivit vanligt bland tonåringar. Många sociala plattformar där man tittar på andra som spelar har också kasinostreaming som kan locka till spel. Det kan vara ett första steg in i ett spelberoende.
TV-, mobil- och dataspel kan ha inslag som påminner om eller har en koppling till spel om pengar, så kallade lootlådor. Lootlådor är olika digitala föremål som vapen eller utrustningar som man i flera fall kan köpa för riktiga pengar där det sedan sker ett lotteriliknande moment med chans att vinna diverse innehåll till spelet. Då många barn och ungdomar spelar dataspel blir de tidigt introducerade till spel och lotteri, och det finns flera fall där minderåriga har fastnat i vad man kan klassificera som ett spelberoende.
Sveriges Riksdag om åtgärder mot lootlådor och andra lotteriliknande moment inom dataspel
Säkerhetskollens guider om barns säkerhet online
Prata om spelandet, skärmtid och intressera dig för vad ditt barn gör online. Lyssna på barnet och bestäm ramar och rutiner tillsammans. Spelandet ska inte gå ut över skola, sömn, sociala aktiviteter, kost och motion.
Det finns spel på internet som uppmuntrar barn att köpa och spela om saker som kostar pengar. Prata med ditt barn om risker med spelandet, pengars värde och diskutera åldersgränser och din inställning till dem.
Om ditt barn spelar på ett sätt som påverkar barnet negativt kan det vara avgörande att du finns där och hjälper till att sätta gränser för spelandet. Lita på din känsla och prata med ditt barn om du är orolig.
Att samtala med barn om rasism, homofobi och annan fientlighet - en poddserie i åtta avsnitt från MFoF (Myndigheten för föräldrarätt och föräldraskapsfrågor). Samtalen leds av Nour El-Refai tillsammans med MFoFs utredare Maria Wikström och Anna Axelsson.
Har du ett barn som inte kan slita sig från mobilen eller datorn? Ibland blir suget för stort och användandet svårt att bryta. Här är några råd på vägen.
Det är viktigt att prata med ditt barn om hur den personliga informationen inklusive bilder kan spridas på nätet.
Statens medieråd om hur du skyddar ditt barns digitala integritet
Ja, skärmen kan störa sömnen på olika sätt. Det finns viss forskning som tyder på att det blåa ljuset från skärmar triggar den ”vakna hjärnan”, men andra sätt skärmen kan störa sömnen kan vara att barnet vill fortsätta sitta framför skärmen istället för att sova eller att det dyker upp notiser i mobilen.
Statens medieråd om skärmtid – hur påverkas barnet?
Knodd om skärmtid och barn - så mycket är lagom för ditt barn
Det finns ingen medicinsk diagnos som heter skärmberoende. Men att ständigt känna ett behov av att jaga likes eller poäng (belöningar) blir som beroende.
Det är svårt att säga exakt när det blir för mycket skärmtid, men en bra riktlinje är när skärmen tar över så mycket att sömn, fritidsaktiviteter och kompisrelationer påverkas negativt – då är det alldeles för mycket skärmtid.
Statens medieråd om skärmtid – hur påverkas barnet?
Knodd om skärmtid och barn - så mycket är lagom för ditt barn
Sätt upp reglerna tillsammans med ditt barn. Skriv gärna ner reglerna och gå igenom dem då och då om så behövs. Handfasta tips för skärmtid:
Senast uppdaterad
Senast uppdaterad