Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Är ditt barn eller en tonåring i din närhet ihop med någon? Verkar det vara en bra relation? Våld i ungas relationer är precis lika vanligt och allvarligt som våld i vuxnas relationer, men till skillnad från våld i vuxnas relationer så sker våldet på platser där vuxna finns.
Det sker i den våldsutsattas och i den våldsutövandes hem. Det sker i skolan, på gemensamma fritidsaktiviteter. I dessa miljöer finns det vuxna som kan ingripa. Det är heller inte ovanligt att våldet utövas digitalt, att med hjälp av mobilen eller sociala medier övervaka, trakassera eller kontrollera. I en kartläggning från Brottsförebyggande rådet (2018) uppger 23 % av tjejer och unga kvinnor i åldern 16–24 år att de någon gång har utsatts för våld. För pojkar och unga män är siffran 14 procent. Det innebär att det inte är osannolikt att ditt barn är utsatt eller utövar våld.
Kunskap och samtal är viktiga delar för att förebygga och för att upptäcka våld i ungas relationer, och där finns det mycket du som förälder kan göra. Prata om schyssta relationer, om samtycke och vad som inte är ok. Var nyfiken på ditt barn och fråga om hens relationer. Om du märker att något inte är bra är det viktigt att stå kvar och fortsätta fråga även om du möts av motstånd. Många unga som utsatts för våld berättar att de önskar att föräldrarna hade hjälpt mer och vågat fråga.
Novahuset - föreningen mot sexuellt våld
Novahuset - föreningen mot sexuellt våld
Familj, barn och ungdom - Åtvidabergs kommun
Våld i ungas relationer | Polismyndigheten
Om det är akut ring 112. Om det inte är något som pågår i stunden, eller ett pågående brott ringer du 114 14.
Senast uppdaterad
Senast uppdaterad